TYKKÄÄ KOLMAN KODOSTA FACEBOOKISSA

maanantai 16. joulukuuta 2013

Mullistaako tämä ekokylien lämmön ja sähkön tuotannon



Energiaratkaisut Maaseudulla – hanke järjesti tutustumismatkan uuden teknologian sähköä ja lämpöä tuottavaan hakevoimalaitokseen Lestijärvelle menneellä viikolla. Myös Kolman Koto –hankkeen projektipäällikkö oli matkalla mukana. 


















Vierailukohteena oli Suomen ensimmäinen kaupallinen vedenpolttolaitos, ns. neljännen sukupolven HKGBioNear CHP- voimalaitos on valmistunut nyt syksyllä 2013 Lestijärvelle. Tämä kuopiolaisen TurosTeam Oy:n innovaatio tuottaa sähköä ja lämpöä päästöttömästi, energiaa tuhlaamatta, ilman haitallisia lauhteita, puusta, vedestä ja ilmasta.

Laitteisto käyttää puuhaketta, jonka tuottamalla energialla vesi ja ilma saadaan muutettua palavaksi vetykaasuseokseksi. Lähtökohtana on ollut ajatus hajautetusta energiaomavaraisuudesta.

Käänteentekevän polttotekniikan avulla saadaan aikaan hyvin vetypitoinen kaasu, lisäksi kaasussa on muita palavia kaasuja, kuten hiilimonoksidia, metaania ja erilaisia hiilivetyjä. Lauhteet, joita muodostuu, uusiokäsitellään prosessissa, joten niistä saadaan vain hyödyllisiä hiilivety-yhdisteitä. Laitteisto ei tuota siten haitallisia lauhteita. Laitos ei tuota myöskään lainkaan tuhkaa hävitettäväksi. 

 



















Tekniikka on herättänyt tukijoiden keskuudessa paljon porua mm. Yle uutisoi 16.10.2013 lämpölaitoksesta näin.





Lähteet:
Ilkka Lehtinen
Turosteam 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti