TYKKÄÄ KOLMAN KODOSTA FACEBOOKISSA

tiistai 1. huhtikuuta 2014

Kolman Koto ideakilpailuun mukaan musta hevonen



Kuriiripalvelu Varmasti Perille erikoislähetti yllätti Kolman Koto –hankkeen projektipäällikön toimittamalla, pahoittelujen kera, Osuuskunta Ponun ideakilpailutyön kolme viikkoa virallisen jättöpäivän jälkeen.

Osuuskunta Ponun yhteyshenkilö oli jo aikaisemmin yhteydessä ja ihmetteli miksi heidän työnsä ei ole viimeviikon torstaina alkaneessa yleisöäänestyksessä mukana. En voinut muuta kun sanoa, että työ ei ole saapunut arvioitavaksi, kertoo hankkeen projektipäällikkö ja palkintolautakunnan sihteeri Markku Levänen.

















Viikonlopun ajan kestäneiden etsintöjen ja selvittelyjen jälkeen kuriiripalvelu toimitti Osuuskunta Ponun ideakilpailutyön vihdoin oikeaan osoitteeseen. Ideakilpailun palkintolautakunta katsoi puhelinpalaverissaan, että myös tämä työ tulee ottaa mukaan kilpailuun koska myöhästyminen johtui ulkopuolisesta tekijästä.

Täytyy sanoa, että Osuuskunta Ponun työ poikkeaa huomattavasti muista ja sisältää vahvan näkemyksen kuinka yhteisön asukkaat voivat toteuttaa elinkeinotoimintaa maaseudulla, toteaa Levänen.

Onhan tämä innovatiivinen ja sen toteuttamiseksi on nähty paljon vaivaa. Koska työ ei ole saanut samanlaista näkyvyyttä kuin muut kilpailutyöt annoimme heille mahdollisuuden tulla esittelemään omaa ideaansa paikan päälle.

Osuuskunta Ponun työ ”Tehdas” on esillä tästä päivästä alkaen Joroisten kunnanvirastolla muiden kilpailutöiden joukossa. Puolilta päivin paikalla on myös Osuuskunta Ponun Teuvo ”Tenu” Ponteva, joka esittelemässä osuuskunnan tuotteita.


 Ohessa otteita Osuuskunta Ponun ideasta.


”Tehdas” – Osuuskunta Ponu

”Tehdas” tulee sijaitsemaan kauniilla paikalla maaseudulla. Tiheässä kuusikossa, pensaikon suojassa on hyvä keitellä taatusti kotimaista, kolmasti kirkastettua Tehdas-pontikkaa. Idea lähtee liikkeelle työpaikkojen luomisesta tuleville asukkaille ja asumisympäristön toteutus on jätetty pienemmälle huomiolle.
















Osuuskunta Ponu on aloittanut toimintansa jo viime vuosituhannella toisella paikkakunnalla, ja tuleva Kolman tehdas on laatuaan jo neljäs. Aikaisemmista virheistä oppineena, osuuskunta Ponu on hakenut ja saanut EU:lta erityisluvan tämän maalaisperinteen ylläpitämiseksi. Luvan ehtona on, että tulevan paikan tulee sijaita maaseudulla paikkakunnalla, jossa raaka-aineita ja puhdasta pohjavettä on riittävästi tarjolla. Sijoituspaikkakunnalla ei myöskään saa sijaita Alkon myymälää.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Asa Esterberg arvioi, että alkoholin helppo saatavuus ja ihmisten tulotason nousu ovat vaikuttaneet pontikan keiton hiipumiseen ja valmistustaidon katoamiseen. Tämän vuoksi EU:n alkuperäiskansan säädöksen §723 mukaan Osuuskunta Ponulle on suotu mahdollisuus vaalia tätä kulttuuriperinnettä.

Osuuskunnan toiminta on nykyaikaisella tislausvälineistöllä varustettua ja samassa ympäristössä on peräti kolme tehdaskokonaisuutta. Osuuskunnan jäsenet ovat ammattitaitoista ja työlleen omistautunutta väkeä, aitoja suomalaisia pontikankeittäjiä jo kolmannessa polvessa.



Lähteet:
Kuva ja teksti mukaillen Olavin pontikkatehdas Oy.
Kuva: Nipa Klubitus forumi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti