TYKKÄÄ KOLMAN KODOSTA FACEBOOKISSA

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kivikautinen aarre löytyi Kolman Kodosta – EU:n huippukokous Joroisiin?


Kivikautinen aarre löytyi Kolman Kodosta – EU:n huippukokous Joroisiin?


Kolman kylän kivikautiselta asuinpaikalta on löydetty kivikautinen aarre Kolman Koto –hankkeen yhteydessä. Löytö tehtiin kun Kolmalta etsittiin paikkaa markkinointimielessä toteutettavalle geokätkölle.

Noin sata hyvin säilynyttä oravannahkaa löytyivät maahan haudattuna, savella vuoratusta karhuntaljasta kivikasan alta. 


Kuva: Museovirasto













Löydön tehnyt Lilli Parpia kertoo, että ei ollut uskoa mitä kivikasasta paljastuu. Paikka kiinnitti Lillin huomion kun kevät auringon lämpö oli paljastanut röykkiön, muuten lumen ympäröimältä alueelta. Siirsin siitä muutaman kiven pois ja sitten tuli tunne, että nyt taisin löytää jotain ihmeellistä, kertoo Lilli. 


Aarteen löytöpaikka




















Intendentti Virpi Päälila museovirastosta arvioi löydön arvoa seuraavasti. Aikoinaan yksi lehmä maksoi 100 oravannahkaa ja taitava metsästäjä pyydysti noin viikossa 100 oravaa.

Lehmän arvo internet huutokaupoissa pyörii nyt keskimäärin 825 eurossa. Joten näin päättelemällä yhden oravannahkan nykyarvoksi tulee 8.25 €.

Taloudellisesti itse löydöllähän ei ole merkittävää arvoa, mutta muutama vuosi sitten EU-alueella voimaan tulleen aarrelöytöjä koskevan säädöksen mukaan tämäkin löytö kirjataan nyt EU:n aarrelöytöjen listalle. EU-komissiolla on vuosittain ollut tapana järjestää EU:n huippukokouksia juuri aarrelöytöjä tehdyillä paikkakunnilla ja samalla vierailla löytöpaikoilla. Joroinen olisi ensimmäinen aarrelöytö säädöksen perusteella valittu kokouskohde Suomessa ja siksi merkittävä tapaus.

Kolman Koto -hankkeen projektipäällikkö Markku Levänen Joroisten kunnasta on mielissään löydöstä. Tämän löydön tuoma medianäkyvyys auttaa hankkeessa yhteistyökumppaneiden ja asukkaiden löytymisessä. Ja eikös kivikaudella asumukset olleet myös kotamaisia, joten se sointuu loistavasti hankeen nimeen.

Aarre on nähtävissä poikkeuksellisesti Joroisten kunnanvirastossa 1.4. klo 15.00 asti, jonka jälkeen oravannahat siirtyvät erikoislennolla Brysseliin EU-viranomaisten arvioitavaksi.



Tietoruutu:


Geokätköily

Geokätköily (engl. geocaching) on ulkoiluharrastus, jossa piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta laitteen käyttö ei ole välttämätöntä. Geokätkön koordinaatit ja muut tarpeelliset tiedot kätkön löytämiseksi ilmoitetaan kätkökuvauksessa, joka julkaistaan jollain harrastuksen Internet-sivustoista. Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä säiliöstä, ja sisällä olevasta lokikirjasta, johon kätkön löytäjät voivat lisätä nimensä sekä käyntipäivän.

Lähde: Wikipedia

Anagrammi

Sana tai lause joka koostuu samoista kirjaimista kuin joku toinen lause.

esimerkiksi:
Lilli Parpia = aprillipila
Virpi Päälila = aprillipäivä 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti